Träningsdagbok

Nu får Flicka vila några dagar och smälta allt hon lärt sig den senaste månaden. Det passar bra, eftersom jag precis blivit förkyld ... Därför passade jag idag på att ta ut veterinären och vaccinera, så nu är även det klart inför Flickas kommande karriär som tävlingsponny. Så får hon ta det lugnt efter vaccinationen också.

Snart måste jag hitta en fodervärd åt Flicka, för nu kan jag snart inte lära henne mer ... :)

 

Dagens träningspass kan ungefär sammanfattas så här:

 

Halter och igångsättningar på rakt spår - check!

Klättring uppåt och nedåt - check!

Skritt och trav i bra form - check!

Gått förbi STOR, läskig, porlande bäck - check!

Galoppfattningar åt båda hållen - check!

Halt - ryggning - framridning i skritt och trav - check!

Skänkelvikning i skritt och trav åt båda hållen - check!

Testat lite öppna och sluta åt båda hållen - check!

 

Skänkelvikningarna börjar sätta sig nu. Jag tror Flicka har "knäckt koden" på riktigt nu! :) Öppna och sluta är jag osäker på kvaliteten. Det var så länge sedan jag gjorde det, och ingen fanns i närheten för att se om det såg bra ut, men det kändes bra, speciellt öppna (åt båda hållen) och sluta åt vänster. Jag fattar nu galopp från trav, för Flicka blir så väldigt på hugget om jag testar att fatta från skritt för ofta, och dessutom är hon inte riktigt så stark ännu att hon orkar fatta från skritt.

 

Hon har blivit så mycket "vuxnare" också, även om hon fortfarande kan vara lite "barnsligt tittig". Men det är mer för att hon är glad och nyfiken, bara lite är ungdomlig okoncentration.

 

Som sagt, nu är det verkligen dags att hon får fortsätta träna (och tävla) med någon yngre, kortare, lättare, smidigare ryttare, som hinner och orkar lägga all tid och energi som Flicka förtjänar och önskar sig. Det ska bli så spännande att se hur långt hon kan komma! Just precis nu känns det mest som att "the sky is the limit" ...

 

Hälsningar från en glad "gammelmatte"! :)

Idag sken solen från en klarblå himmel, så Flicka och jag gick över till grannarnas ridbana för lite dressyrtrim! Axel hade det bra i sin vagn under tiden, och det var jätteskönt att kunna rida ordentligt och ha total koll på honom samtidigt. I vanliga fall står vagnen i stallet, och även om jag hör honom så syns han inte lika bra. Nu hade vi ögonkontakt, så när han vaknade kunde jag rida fram till honom och säga hej, och fråga om det var okej att jag red lite till. "Mm" svarade han, så då gjorde jag det. Han tycker det är så roligt när hästen springer. :)

 

Och lilla Flicka, vad hon har utvecklats! Tänk, i höstas när hon var hos Lotta och tränades, då orkade hon med cirka 20 minuters träning, sedan var hon helt utmattad mentalt. Nu kändes hon som sin pappa: "Åh, men snälla, kan vi inte träna lite till? Bara lite? Snälla?"

 

45 minuter ordentlig dressyrträning blev det i alla fall, och hon var jätteduktig - skrittade och travade både på rakt spår längs fyrkantsspåret, och på volter och serpentiner, halvt igenom och snett igenom, och skänkelvikning i skritt längs hela diagonalen åt båda hållen (i skritt), halter och igångsättningar och massor av galoppfattningar. Flicka försökte till och med fatta galopp från skritt några gånger, men hon är inte tillräckligt stark för det än, så det blev bara ½-1 steg i galopp från skritt, men hon försökte! Jag kände hur hon riktigt "satte sig", och kämpade för att få till det. Vi galopperade på volt också, fast den var väldigt stor! Jag ska gå över någon dag i veckan och stega för att se hur många meter i diameter man kan säga att galoppvolterna var på.

 

Underlaget var perfekt också, då all snö och is smält bort. Det var några vattenpölar här och där på banan, vilket bara var bra, för då kunde vi avsluta med att rida genom dem i skritt och trav, och det vågade hon idag. Modiga lilla hästen! ;)

Idag blev det ingen ridning, utan Flicka får smälta det vi övade på igår. Hela förmiddagen gick nämligen åt till hovslagerskans besök, och sen ville jag inte rida, utan släppte ut alla hästar och gav dem lunchhö't i hagen. Sen mockade jag och gjorde iordning stallet medan Axel sov. Han somnade mitt under hovslagarbesöket, med skoning och allt ... Ja, är man sömnig så är man. :)

 

Flicka fick skor fram idag. Det är visserligen trevligt när hästarna kan gå oskodda, men jag tänker att det kan vara bra att ha henne skodd fram ändå. Dels kan jag rida på obehindrat oavsett underlag, och dels är de flesta inte vana att rida oskodda hästar, så om någon fodervärd skulle dyka upp så är det bra om hon är skodd så att de kan provrida utan problem.

 

Idag blev alltså en hovslagardag för hästarna och en ridvilodag för deras matte.

 

När Axel vaknat tog vi en promenad i det vackra vädret, och passade då på att mäta grannarnas ridbana. Den är 20 x 40 meter, så nu vet jag att Flicka kan och orkar galoppera på en 20-metersvolt. :)

Eftersom lilla fröken Flicka bara skrittade igår var hon ganska så på hugget idag. Återigen hade jag tänkt ta med henne till grannarnas ridbana för lite dressyr, och återigen kom regnet, så vi tog en joggingtur medan bebis sov under tak. Snabbt gick det, men inte för att hon "sprang", utan för att hon har en mycket vägvinnande trav när hon INTE bara springer, utan tar ut steget och använder både rygg och bakdel. Fantastiska lilla häst! Vi övade också på att gå genom (ganska läskiga) vattenpölar, och på galoppfattningar. Att fatta galopp på ett bra sätt är något jag tycker är svårt, och jag har tidigare känt mig lång och obalanserad på lilla Flicka, men hon har växt till sig, och jag är inte så ringrostig längre, och idag blev det rätt galopp både åt vänster och höger! Hurra!

 

Så "lekte" vi lite med sidvärtsrörelser, och minsann om inte lilla hästen tog några steg i diagonalsluta! "Bara" åt vänster, men ändå! Hon lär sig så himla snabbt och lätt. Det är bara jag och mina kunskaper som är begränsningen känns det som. Jag hoppas verkligen att jag hittar en bra fodervärd till henne, så att hon kan få utvecklas så mycket hon bara kan. Det vore spännande att se hur långt hon kan komma. Fina lilla hästen! Mycket godis (lusernpellets) och beröm när vi kom hem, och Axel vaknade precis lagom för att få titta på pelletsarna, som han tycker är så spännande. :)